UTP kabel maken (netwerkkabel)

Met deze handleiding leer je zelf een UTP kabel maken. Op deze manier kun je netwerkkabels op de optimale lengte in een netwerk toepassen.  UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Naast deze term worden ook de termen RJ45 en netwerkkabel gebruikt om dit type kabel aan te duiden.

Benodigde gereedschap.
1: UTP- krimptang (geschikt voor UTP RJ45 stekkers)
2: Schaar of kniptang
3: Kabelstripper of een scherp mes.
4: kabeltester

 

UTP-tang

Kabelstripper

LAN tester

1. Het strippen van de kabel.
Allereerst moet de kabel op een lengte van 3 cm gestript worden, de individuele aders mogen hierbij niet beschadigen. Je kunt dit het beste doen met een kabelstripper of met een scherp hobbymesje.
Maak daarbij (zonder al te hard te drukken) een ronddraaiende beweging met het mes.

2. Volgorde / Aansluitschema UTP kabel
Draai na het blootleggen de aders uit elkaar en rangschik deze in de onderstaande volgorde:

3. Knip met een tang de aders van de UTP kabel in een rechte lijn, zodat ze allemaal dezelfde lengte hebben.

4. Schuif de aders in het UTP stekkertje, houd het UTP stekkertje daarbij met het lipje naar de onderkant! Erg belangrijk is dat de aders in de juiste volgorde blijven en dat deze volledig tot aan het eind van het stekkertje worden ingeschoven. Zorg er daarnaast ook voor dat de ontmanteling in de stekker gaat, tot minimaal aan de inkeping.3. Knip met een tang de aders van de UTP kabel in een rechte lijn, zodat ze allemaal dezelfde lengte hebben.

Aansluit volgorde

Knijp nu de tang aan en nu worden de contacten aangedrukt.

5. Plaats het stekkertje met de ingeschoven kabel in de UTP-knijptang. Knijp deze aan zodat de aders worden vastgezet en blootgelegd. Het kan zijn dat het nodig is de tang twee keer of meer stevig in te knijpen. De UTP kabel is nu klaar voor gebruik.

6: test nu de kabel met de kabeltester